Jantarové korálky pro děti nejsou jen módní záležitost

Ať už přijdeme na jakékoliv místo, kde je větší výskyt batolat, třeba do herny, na dětskou oslavu, na cvičení nebo do dětské kavárny, snad vždy tam narazíme na nějaké, které má na krku dětské korálky z jantaru. Jestli si myslíte, že jde pouze o trend současné doby nebo že je snad oblíbený pouze u nás, pak jste na omylu.

Jantarové korálky v současné době nosí nejen děti v celé Evropě, ale i na všech dalších kontinentech. Jde opravdu o světový fenomén.  Při růstu zoubků si ho velmi oblíbily maminky v USA, Kanadě, Austrálii, Peru nebo třeba Jihoafrické republice a mnoha dalších zemích. V některých těchto státech ho nepořizují pouze maminky, ale jedná se o velmi oblíbený dárek k narození miminka. O tom, že díky jejich oblibě se na světovém trhu vyskytuje i mnoho padělků jantaru, se určitě rozepíšeme v některém dalším článku. 

Na první pohled to vypadá, že se jedná pouze o módní trend současné doby. Opak je ale pravdou. Používání jantaru v lidovém léčitelství a jeho nošení dětmi v období růstu zoubků má tak dlouhou historii, jako snad lidstvo samo. Slovo jantar pochází ze starověkého Řecka a znamená Slunce či zlato - už v té době se vědělo, že se jedná o kámen se silnou energií. Jako první, alespoň podle dochovaných zdrojů, popsal jeho léčivé účinky už Hippokrates. Jantarové amulety nošené pro štěstí se však dochovaly dokonce už z doby kamenné. Stejně tak se používal také ve starověké Číně, kde z něj postupem časů začaly vyrábět nejrůznější produkty, včetně homeopatik, aromaterapie či protivráskové kosmetiky. Jantarové korálky se k hojení využívaly i ve středověku, později hlavně k léčbě žloutenky. Z jantaru se postupně vyráběly i sirupy na záněty nebo tinktury na dodání energie a zvýšení sexuální výkonnosti. V 17. století se v Evropě hojně využíval jako dezinfekce bránící šíření moru. V Litvě a v carském Rusku musely chůvy nosit jantarové korálky, aby chránily samy sebe a děti před nemocemi. Z historických zdrojů víme, že před druhou světovou válkou, obzvláště v Německu, byly dětem dávány jantarové korálky, aby zmírnily bolest rostoucích zoubků. Ačkoliv jantarové šperky pro děti i dospělé mají dlouhou tradici, k nám nebyl jejich dovoz za minulého režimu umožněn. Začaly se zde tak prodávat až přibližně před deseti lety a ještě několik let trvalo, než si k nim české maminky našly cestu. Protože jeho popisované léčebné účinky a historie je opravdu fascinující a v našich končinách přitom dost neznámá, chystáme pro vás další články, kde se dozvíte ještě mnohem více.

Zpět do obchodu