Čištění a nabíjení jantaru a drahých kamenů

Pokud mají jantarové korálky přinést svému nositeli maximální pozitivní účinek, je potřeba také vědět, jak o ně správně pečovat a jaké zásady dodržovat. Jantar bývá v lidovém léčitelství považován za velmi účinný ochranný kámen, který má silný vliv na zdraví svého nositele. Hlavní úlohou jantaru (ale i některých dalších drahých kamenů) je pohlcovat negativní energie a vibrace. Jantar by měl také do sebe pohlcovat bolest, horečku, působit virostaticky… U náramků, které nejsou tak pevně na těle, jako náhrdelník, se navíc předpokládá, že pohlcují i negativní energie z vašeho okolí. Tak, jak jantar vše negativní nasává, je pro jeho správnou funkci potřeba, ho od tohoto zlého opětovně čistit.

Kdy a jak tedy jantar očistit?

Určitě byste měli korálky zbavit negativních energií minimálně po každé prodělané nemoci a u dětí také po každém vyrostlém zoubku. Možnosti, jak to udělat, jsou různé. Tou úplně nejjednodušší je na minutu korálky podržet pod vlažnou tekoucí vodou. Především v Asii je zvyklostí čistit jantar položením na kus solného kamene (mnoho z nás ho má doma jako solnou lampu).  Další variantou je zahrabat korálky do misky se solí (klidně s obyčejnou kuchyňskou) a poté je opláchnout. Tuto možnost však raději nevolte u korálků kombinovaných s achátem, korálem či tyrkysem. Sůl by mohla tyto korálky narušit.

A jak je to s nabíjením?

Jantar sám o sobě energie opravdu pohlcuje, ale nedodává. Nabíjení jantaru tedy není nutné a naopak například jeho vystavení přímému slunečnímu svitu by mělo za následek jeho vyblednutí. Nabíjet je však vhodné téměř všechny jiné krystaly, proto například čakrové šperky a další korálky, které kombinují jantar s jinými drahými kameny, je vhodné pravidelně dávat na noc na měsíční svit. Pokud máte doma kus ametystu či křemene, můžete při nabíjení korálky pokládat na tento kámen, podpoříte tak vstřebávání pozitivní energie. Čistě jantarové šperky však tuto péči nepotřebují.

Můžu jantarové korálky podědit nebo půjčovat?

Snad veškerá literatura o jantarových špercích varuje před děděním či půjčováním jantaru.  Obzvlášť se nedoporučuje, aby mladší sourozenec dědil jantarové korálky po starším, který s nimi absolvoval růst svých zoubků a dětské nemoci či horečky. Citlivější osoby po nošení poděděného jantaru popisují problémy s bolestmi hlavy, negativní náladu či potíže se spánkem. Nenošené šperky tedy doporučuje odložit raději do šperkovnice.

Péče o stříbrné šperky s jantarem

Tyto šperky můžete jednoduše čistit pod tekoucí vodou, případně je vyleštit hadříkem s kapkou olivového oleje. Jak již bylo řečeno, není potřeba je nabíjet, nevystavujte je tedy cíleně přímému Slunci a nenechávejte je ani u radiátoru – horko by mohlo způsobit prasknutí jantaru vloženého do stříbra.

Zpět do obchodu